RSS

събота, 24 октомври 2009 г.

Както всички знаете празникът Halloween наближава.Ето колко време остава до 31 Октомври:




Ето от къде този празник води началото си:

Какво стои зад името... Halloween, или Hallow E’en, както го наричат в Ирландия, означава “Навечерието на Вси Светии” или “Нощта преди Вси Светии”, наричан също и “Вси Светии” или “Денят на всички души”, отбелязван на 1-ви ноември.На староанглийски думата “светя” значи “освещавам, пречиствам от грехове”.

Halloween в Рим

Католиците в Рим, епископите и лутеранците са чествали деня на Вси Светии, за да отдадат почит на всички светци в Рая, известни и неизвестни. Те го считали със цялата си тържественост за един от най-важните ритуали в църковната година. Всички католици били длъжни да посещават литургия. Римляните чествали празника на Фералия, за да даде мир и покой на покойниците. Участниците правили жертвопринушения в чест на мъртвите, принасяли жертви за тях и им давали дарове. Празникът се чествал на 21-и февруари, краят на римската година. През VII в. папа Бонифаций IV въвел деня на Вси Светии, за да замести езическия празник на мъртвите. Бил честван на 13-и май. По-късно Григорий III променил датата на 31 октомври и 1-и ноември. Гръцката православна църква го празнува на първата неделя след Петдесетница.

Halloween в Америка

Въпреки връзката си с Римската Църква, американската версия на Halloween води началото си от древния (предхристиянски) друидски празник на огъня, наричан Samhain, празнуван от келтите в Шотландия, Уелс и Ирландия. Samhain се произнася като “сау ин”, като “сау” се римува с крава (англ. cow). В Ирландия празникът е известен като Samhein, или La Samon, Празникът на Слънцето. В Шотландия тържеството е известно като Hallow’en. На уелски е Nos Galen-gaeof (Нощта на зимните календи). Според ирландско-английския речник, издаден от Irish Texts Society “Samhain, времето на Вси Светии, е празник на мъртвите в езически и християнски времена, отбелязващо края на прибиране на реколтата и началото на зимния сезон, който продължава до май, през който войските (особено Fiann) за разквартирувани.” Смятало се е, че феите са особено активни през този сезон. Считало се е, че годината се преполoвява. Наричан е още Feile Moingfinne (Снежната кралица).

Вещиците

Вещиците са имали дълга история с Halloween. Легендите разказват за вещици, които се събирали два пъти годишно, когато сезоните се сменяли: на 1 април и на 31 октомври – навечерито на “Вси светии”.
Вещиците се събирали през тези нощи, като пристигали на метли, за да присъстват на забава, чийто домакин бил дяволът. Според суеверията, вещиците правили магии на неподозиращи хора, превръщали се в различни неща и предизвиквали и други магични злини.


Тиквите

В основата на това стои стара ирландска легенда за пияница на име Джак. Един ден той излязъл сред гората и подмамил Сатаната да му хвърли плод от едно дърво. Щом като Сатаната му помогнал, Джак издълбал кръст в дървото и го хванал в капан. Тогава той сключил сделка със Сатаната да му остави душата след като умре. Сделката обаче пропаднала, защото след смъртта му Рая не пожелал да го приеме. Джак отново се обърнал към Сатаната, но той вместо да го приеме, му дал един горящ въглен. Джак сложил въглена в една куха ряпа, за да му осветява пътя докато скитал в безкрайната вечна тъмнина на земята. В крайна смека това било заменено с тиква в Америка и станало съвременния Jack-o-Lantern (тиквен фенер).

Любопитно :
1.В Латинска Америка и Испания началото на ноември е известно като Los Dias de los Muertos - Ден на мъртвите. 31 октомври е Ден на мъртвите деца, а 1 ноември е Ден на възрастните. Хората вярват, че през тези дни починалите се връщат у дома, затова във всеки дом има олтар с вкусна храна, вода и кърпа. В последния ден на празника мексиканците пият на гробището текила, а група музиканти свири в чест на починалите. В летящите колибри и пеперудите латиноамериканците виждат душите на своите роднини и приятели.
2.В България православната църква отбелязва празника на Вси светии в началото на лятото, в първата неделя след Петдесетница. А през ноември е Архангеловата Задушница - в съботата преди Архангелов ден, който е винаги на 8 ноември.На българския празник Сирни Заговезни, както и в цялата сирна седмица (сирна неделя) хората се маскират и на Пети понеделник излизат кукерите(които са типично български и нямат нищо общо с Вси светии)- за жалост.

Това е от мен.Надявам се инфото да ви е харесало. =}